Ако не я получат, членовете на медийния регулатор започват процедура по прекратяване на мандата
Съветът за електронни медии поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов и очаква да я получи в едноседмичен срок. Членовете на съвета се събраха на извънредно заседание, на което констатираха, че доверието на СЕМ в ръководството на националното радио, както и на обществото,  било накърнено заради напрежението около свалянето и връщането в ефир на Силвия Великова.

Ако до края на следващата седмица тя не бъде подадена, започваме процедура по предсрочно прекратяване на мандата споед медийния закон, обясни председателят на СЕМ София Владимирова.

"Няма да е лесно. Нашите административни действия ще бъдат извървени. Очакваме той да си подаде оставката. Дадохме му срок от този миг нататък", коментира Владимирова. Преди това тя съобщи и какви становища и декларации са получени в СЕМ против Костов, както и в негова защита, както са се обявили синдикални организации в радиото.

Според закона СЕМ има право по предложение на всеки един от членовете му да реши за предсрочно прекратяване на мандата на председателя поради неизпълнение на неговите задължения. Едва тогава ще има гласуване и оставката трябва да бъде гласувана най-малко с три от общо петте гласа на дамите в медийния регулатор.

По време на предишното заседание на СЕМ обаче юристката на регулатора обясни, че към момента няма налице основания за предсрочно прекратяване на мандата.

От заседанието днес отсъстваше единствено Бетина Жотева.

Сметната палата влиза за проверка в БНР

Междувременно парламентът реши, че временна анкетна комисия ще нищи замлъкването на сигнала на радиото, а Сметната палата влиза на проверка в националната медия.