СДС призовава за връщане на мандатите за съставяне на правителство
СДС призовава за връщане на мандатите за съставяне на правителство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За връщане на мандатите за съставяне на правителство се обявиха от СДС. Лидерът на партията Емил Кабаиванов каза, че това е необходимо поради липсата на достатъчно обществено доверие към настоящото Народно събрание. От синята партия поискаха и депутатите в най-скоро време да излязат с решение за АЕЦ „Белене” въз основа на резултатите от проведения референдум.

Кабаиванов изреди част от исканията на партията с оглед на политическата обстановка в страната. „Да се приемат промени в закона за енергетиката, да бъдат изкарани на светло всичко договори, сключвани в областта на енергетиката. Да стане ясно персонално кой каква вина носи от изчерпаните политици на прехода, които 23 години създаваха политически псевдоелити и които ни доведоха до това положение и изкараха хората на улицата”, обясни Кабаиванов.

Партията имаше и позиция относно протестите срещу монополите, провеждани в цялата страна. Тя беше представена от Петя Ставрева. „Ние подкрепяме гражданското участие и смятаме, че гласът на българските граждани трябва да бъде чут. Предлагаме конкретно решение -  създаване на обществен съвет към нашите организации, който да излъчи граждански квоти за следващите парламентарни избори”, обясни Ставрева.

От СДС настояха и за внимателно обмисляне на идеята за нова конституция и в случай, че такава е нужна, тя да включи засилване на гражданския контрол върху управлението на държавата.