Сдружение иска и българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани
Сдружение иска и българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От сдружение „Демократична Алтернатива” искат промяна на Конституцията и разрешаването на българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани. На пресконференция в БТА представители на организацията се обявиха за законодателство, което гарантира равнопоставеността на всички граждани.

Румяна Угърчинска
от сдружението изтъкна, че текстове от българската конституция създават ограничения за българите с двойно гражданство, както  и противоречат на редица международни документи като Хартата за правата на човека и Европейската концепция за защита правата на човека.  По думите й тези текстове делят българите и не позволяват на близо 3 милиона български граждани, които живеят в чужбина, да бъдат избирани.

Според „Демократична алтернатива” в настоящата си форма и начин на прилагане и тълкуване, българската конституция изключва от политическо участие няколко поколения българи, които „де факто са втора категория граждани” с отнето право да се включат в съдбата на родината си - те имат право да избират, но не да бъдат избирани.