Вълкът е умрял на 19 април, а е бил изследван от БАБХ едва на 23 април въпреки подадения сигнал
Вълкът е умрял на 19 април, а е бил изследван от БАБХ едва на 23 април въпреки подадения сигнал / Снимка: Сдружение за дива природа
Сдружение „Балкани“ сигнализирало за отровен вълк. Задействаха ли се институциите?
97312
Сдружение „Балкани“ сигнализирало за отровен вълк. Задействаха ли се институциите?
  • Сдружение „Балкани“ сигнализирало за отровен вълк. Задействаха ли се институциите?
Сигнал за отровен вълк в Рила са подали от Сдружение за дива природа „Балкани“ още на 19 април, но адекватна реакция от институциите все още няма. Това съобщи за Дарик Елена Цингарска от организацията.
 
От регионалната служба на Агенцията по безопасност на храните в Благоевград, след запитване на Дарик, установиха, че пробите на животното за бяс не са положителни, но оттам не могат да изследват трупа му за отрови. От Регионалната инспекция по околна среда пък отложиха официалната си позиция за следващите дни.

Коне умират и бедстват сред сняг и хищници в Осоговската планина (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Дивото животно от една година е било снабдено със специален нашийник, който е изпращал важна информация за популацията на вълците в района. Елена Цингарска от "Балкани" разказа: "Вълкът обитаваше района на южна Рила. На 19 април сутринта екипът ни получи т. нар. морталити сигнал от нашийника, който се включва в случай, че не се е движил с часове. Веднага отидохме на място и открихме животното умряло. Опитвайки се да намерим трупа му, по пътя, на около 100 метра от вълка, имаше и умряла лисица. Начинът, по който бяха умрели животните, за нас говореше недвусмислено, че става въпрос за отравяне".
 
От Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в Благоевград потвърдиха, че такъв сигнал е подаден към тях, но той касаел само едно животно. Поради факта, че трупът е бил в напреднала форма на разлагане обаче, той е можело да бъде изследван само за бяс. След нашето запитване от Агенцията провериха дали са излезли резултатите от тези проби и те се оказаха отрицателни.

Нелегален внос: Натъпкали 10 крокодила в отделение за четири (СНИМКИ)
 
Елена Цингарска коментира твърденията така: "Вълкът в никакъв случай не беше силно разложен, тъй като смъртта е настъпила на 19 април много рано сутринта, показват нашите категорични и сигурни данни от джипиес предавателя. До тогава животното се е движило. А БАБХ са изследвали животните на 23 април, тъй като институциите не се задвижиха през почивните дни. Първата опасност в района е да има и други отровени животни. Напълно реална е опасността животни, които се хранят с мърша, да се отровят. Да не говорим пък за защитени видове птици. Тоест тук нещата опират до Регионална инспекция околна среда, които също трябваше да направят проверка, те обаче не реагираха на нашия сигнал".
 
Неофициално от РИОСВ - Благоевград коментираха, че е имало някаква реакция от тяхна страна, но каква точно е била тя ще стане ясно в официална позиция, която ще бъде разпространена „най-рано утре“. А междувременно от сдружение за дива природа "Балкани" събират пари да изпратят проби от намерените животни в лаборатория в чужбина на собствени разноски.