/ iStock/Getty Images
Заради пандемията и риска от заразяване с COVID-19 близо 3500 учители в страната се пенсионираха, а до края на календарната година цифрата вероятно да нарасне с още около 500, каза днес председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева преди началото на работна среща, посветена на проблемите с сектора, чийто домакин е Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" край Варна.

Заради дистанционното обучение и дългото пребиваване пред компютъра много от педагозите получиха нови заболявания, особено на очите, допълни Такева. По думите й това е накарало синдикатът да поиска изменения в Кодекса на труда, чрез които работният ден на учителите да бъде намален от 8 на 6 часа.

Освен това СБУ настоява да се увеличат щатните бройки в образованието и да се намали нормативът преподавателска заетост. По думите на Такева това ще даде шанс в системата да бъдат задържани учителите с ТЕЛК, които са около 4 хиляди. Тя уточни, че в момента недостигът на кадри в сектора е сериозен и се търсят 1450 учители. Освен математици, химици, физици, инженери, вече липсват и преподаватели по български език и литература.

МОН трябва да разработи политика за кадрово обезпечаване на системата, допълни Такева. Според нея така ще може да се постигне и намаляване на феминизацията на сектора, в който 85 на сто от работещите са жени.

Нужно е изменение на закона за предучилищното и училищното образование, за да може в условията на пандемия да имаме възможност да изтегляме учебната година с една-две седмици по-рано, каза още Такева. Според нея сега, на 15 септември, каквато и да е ситуацията, е редно да има тържествено посрещане поне на първолаците. Такева допълни, че подкрепя напълно идеята за редовно тестване на учениците за COVID-19 и изрази надежда, че родителите ще реагират адекватно и ще дадат своето съгласие.
БТА