След като санитарка от COVID-отделението в УМБАЛ-Бургас се принуди да спи в болницата, за да няма контакт със семейството си, община Бургас осигури обзаведено общинско жилище на Йорданка Желязкова, съобщи NOVA.

Само преди дни жената от село Равнец обяви, че семейството и било под натиск заради това че работи в допир със заразата, а внучките й са отстранени от училище. Сълзите на Йорданка и разказът й, че спи под мост предизвикаха широк обществен отзвук.

Оказва се че последните няколко дни Йорданка нощувала в стая в хирургическото отделение, където работела през последните години. Твърди, че в село Равнец продължават да не я допускат да се прибере.

„Настинах, защото спях навън. Стоях под моста, защото ме беше страх от улични кучета, наркомани. Добре, че началникът на отделението ме извика да спя в там”, разказа Йорданка Желязкова.

Според жителите на село Равнец обаче, версията на Йорданка била преувеличена, защото семейството останало без дом. Санитарката продала имотите си, а срокът за пребиваване в къщата под наем бил само докато минат зимните месеци.

„Защо си продадоха имотите? Никой не им е виновен. Нарочно го направиха, за да се жалват”, каза един от живеещите в селото.

Йорданка сподели, че е продала къщата си, защото е била измамена. В селото са категорични, че жената се е самоизолирала по настояване единствено на дъщеря й. 

„Попитах дъщеря й кой човек от селото е казал майка й да не се прибира. Тя не отговори. В населеното място няма напрежение. Жената не е гонена”, твърди кметът на Равнец Костадин Георгиев.

Напрежение в училището и страх от зараза обаче имало, защото внучката на Йорданка е с гриподобни симптоми. Първокласничката не е допусната до учебния процес.

„Директорът, който е страшно добър и разбран, веднага реагира и ме помолили детето да мине на самообучение за 10 дни. Обясних го и на майка ми”, разказа дъщерята на Йорданка – Пенка Желязкова.  

В крайна сметка историята завършва с щастлива развръзка. От Община Бургас реагираха и решиха да помогнат на Йорданка като й осигурят общинско жилище.

„Жената ще бъде настанена в изцяло обзаведен дом”, заяви Тина Писарова, директор „Общински имоти” Община Бургас. Йорданка ще може да се нанесе в апартамента в бургаския комплекс „Славейков” още днес.
NOVA