От пускането в действие на Консултативната линия на Центъра за безопасен интернет през 2011 г. до края на 2020 г. са консултирани 3960 деца, тийнейджъри, родители и учители при инциденти с деца онлайн, съобщи в интервю за БТА Георги Апостолов координатор на центъра.

"За съжаление, тенденцията е всяка следваща година да постъпват все повече сигнали", каза той и добави, че само през 2020 г. българската онлайн гореща линия е обработила 17 855 сигнала за онлайн посегателства срещу деца.

Разбиха група за детска порнография, администрирана в България

По думите му онлайн обучението, въведено заради пандемията, не е превърнало децата в по-лесна жертва в интернет, тъй като главният фактор за увеличаване на риска е не колко време, а с какво се занимава детето в онлайн пространството.

Георги Апостолов коментира още, че отдел "Киберсигурност" на ГДБОП няма достатъчно ресурс да поддържа сигурно интернет пространство за деца в България.

"Ние от години настояваме пред българските институции да се увеличи броят на полицаите в отдел "Киберпрестъпност", които се занимават със сексуалните посегателства срещу деца в интернет и да се заделят повече ресурси за тяхната работа", добави още той.
БТА