Само малка част от военните търсят скандала, твърди президентът
Само малка част от военните търсят скандала, твърди президентът / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Само малка част от военните търсят скандала, твърди президентът
57223
Само малка част от военните търсят скандала, твърди президентът
  • Само малка част от военните търсят скандала, твърди президентът

Няма да приема една малка група хора да монополизират и да манипулират с действията си прогнозите и плановете на управлението на правителството. Както и моите такива, като върховен главнокомандващ. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който присъства на командно-щабно учение „Траен мир 2012” на Сухопътните войски на учебния полигон край хасковското село Корен. Президентът направи това свое изказване по повод социалните искания на военните, недоволството и готвените протести.

Не бива да допускаме да се манипулира дебатът от гледна точка на армията за 2013 година, заяви президентът Росен Плевнелиев. „Нашата армия ще получи един разумен бюджет, хората ще бъдат мотивирани, дебатите вътре текат от ниво министър надолу по веригата. Има много хора, които подкрепят, и много малко хора, които заблуждават и търсят скандала. Аз съм убеден, че те няма да успеят”, обясни държавният глава.

Според президента бюджетът, представен от Министерството на финансите, е балансиран и разумен. „Аз се радвам, че в този бюджет ние виждаме повече пари за армията, повече пари и за образованието, както и в сектори, свързани с икономическото развитие на държавата и социалната сфера. Ако някой направи анализ на цифрите, ще види, че от около 30 млрд. лева бюджет над 10 млрд. отиват за социални дейности, което е най-високата цифра, която досега е давана. Също така имаме и най-големият обем пари, даван за икономическа дейност - над 5,4 млрд. лева”, изтъкна още Плевнелиев.

С 10% ще бъдат увеличени заплатите на военните от началото на следващата година. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, който също присъства на учението край село Корен. Министър Ангелов заяви още, че сред военнослужещите напрежение няма. „Вижте ги във Facebook - най-отпред ще видите моето име, че и аз съм участник в протеста. Вие знаете ли във Facebook как се формират групи? Аз имам 3500 приятели, мога да направя група за контрапротест”, даде пример военният министър.

„Няма да коментирам никакви химни за гладния натовски войник", каза още Ангелов. „Ето, даваме им увеличение. Той с пенсия ли ще се нахрани гладният натовски войник! Кое е по-добре: да получаваш заплата до по-късен период от време или да получаваш пенсия! Когато видите България някъде в мястото на средните за Европейския съюз заплати, тогава и армейските заплати ще бъдат равни на средните възнаграждения за европейските армии", каза още министър Ангелов.

Новини от Хасково