/ DarikNews.bg
"Интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани, като от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна, те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в НОИ и обратното. С този проект и с приетите вече регламенти категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една". Това каза социалният министър Деница Сачева по време на дебатите в паралмента по законовите промени за изплащането на вторите пенсии.

Тя изтъкна, че текстовете са готвени три години и не може да се говори, че те са внесени прибързано. По думите й е постигнат баланс и компромис между интересите на всички участници - компетентните институции, пенсионно-осигурителните дружества и социалните партньори.

В отговор на критиките на опозицията, министър Сачева обясни, че предложенията на КФН по законопроекта са били направени в рамките на съгласувателната процедура и нямало как да се започне ново съгласуване и обществено обсъждане, тъй като трябвало да се спази срокът за внасяне на промените в Народното събрание.

Първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения, коментира Деница Сачева.

Тя подчерта че се регламентират правата на наследниците, дава се възможност за информираност за индивидуалните партиди на лицата, както и електронни калкулатори за изчисляване на очаквания размер на пенсията.