Деница Сачева
Деница Сачева / БГНЕС
Против нея бяха от БСП, ДПС, ВОЛЯ и "Атака", тя съзря мащабна дезинформационна кампания в нейна чест
Деница Сачева стана социален министър на ръба - едва 5 депутатски гласа спасиха от провал кандидатурата ѝ.

Сачева провокира повече от два часа дебати и раздели парламента - 114 народни избраници от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ я подкрепиха, а 106 от БСП и ДПС гласуваха против, наред с шестимата независими от "Атака" и трима въздържали се от ВОЛЯ.

Преди да се закълне като нов член на кабинета "Борисов3", самата Сачева съзря развихрила се "мащабна дезинформационна кампания" в нейна чест и фалшиви новини от много познавачи на биографията ѝ.

Опозицията VS Сачева: Избираме министър на джендър идеологията, за когото турско робство не е имало


Тя обеща, че няма да развива джендър идеологии и обвини БСП и бившата просветна министърка Анелия Клисарова за джендър анкетата в училищата, пусната в началото на 2018 г. Именно анкетата бе приписана на нея и присъства сред фактологията, с която я атакуваха от опозицията.

"Анкетата е въведена пет години преди аз да бъда зам.-министър", отговори Сачева от трибуната.

"Аз искам да кажа още веднъж, че джендър идеолигия не се въвежда в България и предполагам, че това е основната причина - страхове, които в момента се развиват. Какви са другите политически мотиви, не искам да гадая", коментира новата социална министърка.

Тя се закле още пред народните представители, че споделя традиционното разбиране за семейство.

"Твърдо вярвам, че полът се определя биологично", успокои притеснените преди гласуването тя. Сачева припомни, че няма как да се връща темата за Истанбулската конвенция, защото КС вече се е произнесъл за това.

"Против съм насилието над жени и деца и съм за традиционното семейство между мъж и жена", продължи тя.

Сачева посочи, че думите, които я характеризират са: диалогичност, баланс и добронамереност. И съзря подривни действия срещу себе си.

По повод гафа с предварително пуснатото съобщение от пресцентъра на МТСП, че днес в 12.00 тя ще встъпи в длъжност, когато още дори не беше обсъждана кандидатурата й в парламента, Сачева коментира, че не знае кой е направил това.

"Но очевидно е, че имаше мини кампания, което стана ясно и в пленарната зала, че имаше добра организация с подривни действия", заподозря тя. На уточнението, че дезинформацията е дошла от социалното министерство часове преди въобще да бъде избрана от парламента, Сачева заяви: "Аз все още не съм встъпила в длъжност, току що положих клетва, тепърва ще изяснявам".

След като положи клетва като министър, Деница Сачева обясни пред журналисти и защо е била избрана да заеме овакантеното от Бисер Петков място. Тя бе категорична, че има отличен диалог с премиера Борисов.

"Има много дискусии, особено по темите, свързани с политиките за деца. Това е една от основните причини да поема този пост, защото трябва да проведа диалог с всички граждански организации, с хората, които имат своите притеснения, за да се намерят най-балансираните решения. Защото смисълът на социалната политика е да обединява хората, а не да ги разделя по начин, който в момента виждаме. На първо място започвам с разговори и преглед на текстовете на закона, които ги притесняват, за да постигнем балансирани решения", каза Сачева.

По думите й обществото трябва да бъде запознато с това какво правят неправителствените организации и какво представляват социалните услуги. 

По горещата тема с болничните Сачева заяви, че по този въпрос трябва да се търси балансирано решение между синдикати, работодатели и държава, а тя като министър ще настоява да "няма намаляване на досега постигнатите права".

Деница Сачева припомни, че повереното й министерство, освен със социална политика, се занимава и с въпросите на пазара на труда.

"Занимава се и с теми, които са свързани с индустриалните отношения, с диалога между работодатели и синдикати. Като зам.-министър на образованието имах възможност да говоря с преговорни екипи на различни инвеститои в България. Така че темите, свързани с намиране в трудовото законодателство на по-гъвкави форми на заетост, които да облекчат работодателите, но да дадат социална защита на работниците, са също една от темите в дневния ред", заключи тя.