С церемония бе отбелязана годишнината от обесването на Левски
С церемония бе отбелязана годишнината от обесването на Левски / netinfo
С възпоменателна церемония в София беше отбелязана 134-та годишнина от обесването на Васил Левски. На церемонията пред паметника на Апостола бяха президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, кметът на София Бойко Борисов, министри,общественици и граждани.

Събрали сме се тук, за да почетем паметта на най-великия българин, заяви в словото си историкът Божидар Димитров. Той нарече Левски най-успелият политик, единственият, който макар и увиснал на бесилото, е успял да постигне главната си политическа цел.

Президентът Георги Първанов се поклони пред паметника на Васил Левски, а всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на Апостола. Гвардейци поднесоха венци и цветя от името официалните лица. Направиха го и десетки граждани.

След официалната церемония пред паметника на Апостола се събраха около 200 симпатизанти на партия „Атака”. Преди това те тръгнаха с факелно шествие от НДК.

По време на проявата нямаше инциденти. В речта си Волен Сидеров заяви, че "Атака" е твърдо против присъединяването на Турция към ЕС. Той посочи още, че "Атака" ще настоява Турция да изплати на България обезщетения за тракийските имоти.