/ БТА
Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Португалия. Той бе посрещнат от Марселу Ребелу де Соуза с церемония в град Порто, където двамата президенти ще проведат среща, след която са предвидени съвместни изявления за медиите.

В първия ден от своята визита българският държавен глава ще разговаря и с кмета на града Руи Морейра.

БТА

„Град Порто е повече от всякога изключително отворен за промяна и разнообразие. Въпреки това над настоящето и бъдещето са надвиснали тъмни облаци, които не можем да пренебрегнем. Не трябва да пропускаме да споменем тъжния момент, в който всички живеем. Драмата, която се развива в Украйна, и необяснимата и незаконна инвазия, извършена от Русия, е заплаха за нашите европейски ценности, демокрацията и хуманизма“, отбеляза Руи Морейра, предаде БТА.

БТА

Жизнено важно е в този момент да сме единни. Отношенията и приятелството между България и Португалия имат дълбока символика. Ако две държави, разположени в двата края на Европа, могат да си сътрудничат и да бъдат приятели, както и да мислят в една посока за бъдещето на Европа, това означава, че цялото европейско семейство може да направи същото“, отбеляза Румен Радев.

БТА

На 13 април, сряда, Румен Радев и ръководената от него делегация ще отпътуват за столицата Лисабон, където Радев ще разговаря с министър-председателя Антониу Коща и председателя на парламента Аугущу Сантуш Силва.