Повече обяви за работа онлайн въпреки затварянето на редица бизнеси и наложените ограничения. 10% ръст в търсенето на служители през март - това отчита една от платформите за кариери.

Заключението на експертите е, че от началото на пандемията досега работодателите у нас са станали по-гъвкави и по-добре разчитат тенденциите на нестабилния пазар на труда, предава NOVA.

Важно за безработните

Така, през март тази година обявите са със 117% повече спрямо тези през 2020-а. Работна ръка се търси във всички сфери на труда. Челното място по брой обяви за търсене на служители се държи от сектор „Строителство”.

С над 15% са скочили предложенията за работа и в счетоводството, финансите, администрацията и производствените дейности. Глад за кадри продължава да има и в IT-сферата. 

Без изненада, близо половината от обявите в онлайн платформите са от компании в София. Все повече нови кадри обаче търсят и фирми от Бургас, Стара Загора и Варна. 

За какво да внимаваме, ако получим примамлива оферта за работа в чужбина (ВИДЕО)

Платформите за търсене и предлагане на работа опустяват при  поредното налагане на нови рестрикции. В сектори като ресторантьорството броят на обявите пада драстично - до четири пъти.

След кратък шок от затварянето обаче тази крива бързо поема в обратната посока - нагоре. „Специално за март месец с най-голям ръст са секторите строителство, производство и счетоводство и финанси”, обяснява мениджърът в онлайн платформа за работа Християн Петков.

Над 750 млн. лв. са изплатени към бизнеса по линия на антикризисните мерки (ВИДЕО)

Тенденцията има и географски принцип. „В София търсенето е най-голямо, а и предлагането е най-голямо, почти 50% от всички предложения за работа онлайн в момента са в столицата, останалите големи областни градове заемат около 20%”, добавя Петков.

Работа предлагат всички сектори. А търсещите и по време на пандемия са най-вече студенти. В най-притегателните сектори на  бъдещето се оказва, че има и най-сериозен глад за кадри.

Изплащането на парите за бизнеса продължава през април и май (ВИДЕО)

„Най-вече в областта на електротехниката и електрониката, Информационните технологии, машиностроенето и металообработването, хранително-вкусовата промишленост, мехатрониката, роботизацията, изкуственият интелект също”, обяснява Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Затова - част от компаниите сами се заемат с това да обучат своите кадри още докато са студенти. „Това е инвестиция - както инвестираме във висококачествени технологии, високопроизводителни машини - ни се иска да можем да инвестираме във високо качествени специалисти, които имат знанията и уменията да ни дърпат напред”, коментира мениджърът Владимир Спасов.
nova.bg