Ръководството на СДС било отговорно за разпадането на Синята коалиция
Ръководството на СДС било отговорно за разпадането на Синята коалиция / Sofia Photo Agency, архив

Ръководство на СДС носи тежката отговорност, в колаборация с ГЕРБ, за изваждането на СДС от единната десница. Нищо от това, което виждаме в момента не дава възможност да си помислим, че нашата позиция към управляващите и тази на сегашните лидери на СДС би съвпаднала. Такъв беше отговорът на тъмносиньото ръководство на призива на Мартин Димитров, Надежда Нейнски и депутати лидерите на двете десни формации да преразгледат всички решения, свързани с разделянето и да започнат преговори за намиране на формулата на единство.

Не приемаме отговорността, че сме разделяли дясната опозиция и нямаме решение за преразглеждане в това отношение, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА. Затова и тъмносините не приемали пораженческия тон на писмото на инициаторите на новосъздаденото крило "Единство" в СДС. Вододелът е отношението към ГЕРБ и явно има хора в съюза, които не споделят намесата на управляващите във вътрешните работи на Синята коалиция - така от ДСБ обясняват и стъпките на двамата бивши председатели на сините - Нейнски и Димитров.

От ДСБ смятат също, че с опита си да разбие Синята коалиция ГЕРБ помага на Меглена Кунева, фалшивите десници се подкрепят, е заключението на Кънев.

Иван Костов разкри, че на конгреса на ЕНП, който приключи миналата седмица в Букурещ, делегацията на СДС се е строила в шпалир, за да посрещне групата на ГЕРБ, водена от Цветан Цветанов.

От ДСБ са категорични, че е немислима коалиция с ГЕРБ в "сегашния му вид" и политика, която води.

Управляващите и БСП играят заедно за референдума за АЕЦ "Белене", твърдят още от тъмносинята централа. ГЕРБ, посочи Костов, следва дневния ред на социалистите, за да продължи най-голямата корупционна измама на българския посткомунизъм. Допитването, се посочва в позиция на партията, има за цел да направи избирателите съучастници в създаването на алиби на "енергийната мафия да продължава да източва парите на българския данъкоплатец". ДСБ ще защити тази позиция в пленарна зала - срещу референдума за втората атомна централа, подчерта Иван Костов. И добави, че двете формации се опитвали и да прикрият "паническия си страх" от Москва и пълно безсилие да защитят националните интереси.