/ / iStock/Getty Images
Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, излетяха от страната.

На 23 септември българското Министерството на външните работи обяви за персона нон грата двама руски служители от руското търговско представителство в София заради събиране информация, представляваща държавна тайна.

Обявените за персона нон грата у нас - агенти на руското военно разузнаване

В МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация, което е престъпление.

Те са събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани.

МВнР гони руските дипломати, шпионирали армията ни

Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Действията на МВнР са съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Те имаха срок от 72 часа да напуснат страната заради обвинения в шпионаж.

Двама руски дипломати се оказаха шпиони, Гешев сезира Външно

От Руското посолство по-рано съобщиха, че двамата руски дипломати ще напуснат страната ни в посочения срок. Руската страна си запазва правото за ответни "огледални" мерки, се посочва в съобщението. Изразява се и съжаление, че изгонването на двамата, уличени в шпионаж, "не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения".
БГНЕС