/ БГНЕС
Президентът Румен Радев коментира напрежението около енергийната тема в страната, обсъжданията за дерогацията в Народното събрание и трусовете между партиите заради всичко това. „България явно става тясна за манията за величие на някои хора“ - така обобщи ситуацията държавният глава.

"Следя със сериозна загриженост случващото се в Народното събрание. Мнозинството, управляващите и въобще всички в този парламент трябва да си дават ясна сметка, че властта е преди всичко осъзната отговорност към гражданите, а не надлъгване. И докато парламентът и правителството си играят на власт, в същото време текат редица процеси със силен деструктивен заряд. Ние сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети", посочи Радев. 

Той заяви, че още преди месец е предупредил, че новата енергийна вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“ и ще има силна отрицателна реакция в Европа. „Тогава управляващите шумно отрекоха. За съжаление едва днес те започнаха да осъзнават размера на щетата, която те причиняват. Дългът на „Булгартрансгаз“ вече е над 250 млн., а Унгария заведе иск срещу България в ЕК. Затова и днес бяха тези аварийни и панически мерки. Но този дълг няма как да се отпише, в бюджета догодина няма да влязат така бленуваните милиарди от вноската, а България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор. Унгария с голяма вероятност ще сезира съда на ЕС", каза президентът.

"Това е същата тази Унгария, която е наш съюзник, партньор, с която ни свързват силни исторически и културни връзки и е една от водещите инвеститори. Фарсът става пълен, когато само преди ден четем в западни медии изявления на нашия министър на финансите, който твърди, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да затрудни, да направи неизгодно вносът на руски газ за Унгария и Австрия. България явно става тясна за манията за величие на някои хора, които вече се опитват да диктуват решенията на суверенни държави, наши съюзници и партньори, на които разчитаме за Шенген“, допълни той.

По думите му всички анализи и разчети показват, че едно прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск за дефицит на горива, за скок на цените. "Явно в календара на сглобката фигурират дати на ротация и от тези дати се интересуват само те, докато в календара на българските граждани има други дати - на чакащите сметки и покриване на разходи. Едно управление има бъде, само тогава, когато се ръководи от интересите на българските граждани", допълни Радев. 

Президентът коментира и други теми. Той заяви, че е изпратил писмен отказ до премиера Николай Денков за освобождаването на директора на ДАНС.

Денков поиска оставката на Пламен Тончев миналата седмица заради справката за машинното глаусване, която доведе до отмяната на машинния вот на първия тур на местните избори.

"Случаят с председателя на ДАНС е приключил. Днес изпратих официален официален отказ на искането на премиера за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят. ДАНС със своите действия пази закона", категоричен бе той.