/ БГНЕС
„Господин Петков, предлагам ви от 8000 м рязко да се приземим, за да видим каква е реалността и да я срещнем в очите“ - с тези думи Георг Георгиев се обърна към съпредседателя на ПП Кирил Петков по повод обсъжданията в парламента за дерогацията. Георгиев направи препратка към думите на Петков от вчера, когато той се обърна към лидера на „Възраждане“ и му каза, че е летял на 8000 метра без кислород, за да спасява български граждани.

Кирил Петков: Аз съм летял на 8000 м без кислород, за да спасявам българи

„Вие говорите за 50 процента, 30, 20, но господин Петков, вие знаете ли, че преди началото на войната 48 към 52 е съотношението не руски газ към руски. На първия ден от войната 90% от преработвания вече нефт е руски, а за 6 месеца – между 98 и 100. Господин Петков, 100 процента руски нефт се преработва в „Лукойл“ и вие твърдите колко е полезна в момента дерогацията и как ние трябва поетапно да се откажем от тези 100 процента“, посочи Георгиев.

По думите му има контрастност между твърдението на Кирил Петков, че не иска да бъде подкрепян режимът на Путин, и действията, които всъщност се предприемат.

„Интересно ми е и как успяхте да пречупите позицията на вашите партньори от ДБ, които рязко смениха, че „Лукойл“ и дерогацията трябва да продължат да функционират“, попита Георг Георгиев Петков.

Депутатите решават: Да отпадне ли дерогацията в тридневен срок

От своя страна съпредседателят на ПП заяви, че в Народното събрание са двама министри - на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на енергетиката Румен Радев, които могат да бъдат много по-полезни да дават отговори на всички тези въпроси.

„Днес се проведе съвещателен съвет към министър-председателя, това е съветът по сигурност. Всеки, който министър-председателят можеше да прецени да покани, е бил поканен. Това, което можете да използвате в момента, е, че имаме тук двамата най-компетентни министри по тази тема в зала и да зададете въпроси към тях“, допълни Петков.