На площад „Княз Александър Първи“ се проведе военният парад по случай 6 май - Деня на храбростта и 140-тата годишнина от създаването на Българската армия. 1600 военнослужещи и много техника участваха в парада. Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен от мелнишкия епископ Герасим в съслужение с духовници. След това по традиция парадът беше открит от вертолет МИ-17 на военновъздушните сили, носещ националния флаг. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРАДА ТУК

Президентът Румен Радев на военния парад за 6 май
БГНЕС

Тържествен водосвет на бойните знамена на Българската армия (СНИМКИ)
 
„Храбростта не се проявява само на бойното поле - днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек, храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да въставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола“. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по време на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия.
 
България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, заяви Радев и допълни, че днес моралната криза е факт. Той изрази благодарност към храбрите и посочи, че свободата на всяко общество, нашата обща свобода се крепи на върха на тяхното копие.

Президентът Румен Радев на военния парад за 6 май
БГНЕС

6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия
 
Румен Радев отбеляза, че на кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и посочи, че Свети Георги е символ на непобедимата ни воля. Президентът припомни, че точно век ни дели от края на Първата световна война, след която е последвала Втората, и доскоро светът е вярвал, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития.
 
„Но те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на стария континент“, коментира държавният глава. „Свят, в който личният егоизъм се налага като приоритет, националните егоизми закономерно се завръщат, а това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти“, посочи той.

военен парад
БГНЕС


В този свят армията възвръща ролята си на гарант на сигурността и благоденствието, каза Румен Радев.
 
България е стожер на мира в нашия обременен с история регион, на съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци“, посочи той.
 
По думите му българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила. Той отбеляза, че нехайното отношение към армията подкопава държавността и допълни, че в миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност.
 
„Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, призвани да бранят България“, заяви той.

военен парад
БГНЕС