Румен Попов е новият окръжен прокурор на Пловдив
Румен Попов е новият окръжен прокурор на Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С 16 гласа „за” Румен Попов бе избран от Висшия съдебен съвет за окръжен прокурор на Пловдив. За вакантното място се бориха още четирима кандидати - Гергана Мутафова, която оглавява Районна прокуратура, Димитър Ангелов - също районен прокурор, Росен Каменов - прокурор в Окръжна прокуратура и Марин Пелтеков, който в момента е временно изпълняващ длъжността окръжен прокурор на Пловдив след като Иван Даскалов оглави Апелативна прокуратура.

За фаворити се спрягаха имената на Марин Пелтеков и Румен Попов. За районният прокурор на Пловдив обаче не е гласувал никой от членовете на ВСС.

Бившият окръжен прокурор на Пловдив Иван Даскалов бе избран през октомври м.г. за апелативен прокурор на града. Тогава във ВСС беше получено анонимно писмо от обвинители и следователи от Пловдив и Пазарджик, които възразяваха срещу кандидатурата на Даскалов. В писмото те твърдяха, че Даскалов се хвалел, че следващият окръжен прокурор на Пловдив ще е именно Румен Попов. Заради това, че писмото е анонимно обаче, Висшия съдебен съвет не му обърна внимание.

Преди да стане прокурор Румен Попов е бил съдия. Освен по няколко ключови дела, той беше и наблюдаващ прокурор по делото за задържани 108 кг хероин в Пловдив. Попов бе и прокурорът, който поиска постоянна мярка „задържане под стража” на шестимата задържани при операция „Вносителите”.