/ Георги Димитров
Днес, 3 октомври, изтича срокът, в който се публикуват избирателните списъци от общинските администрации. Това заяви Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия по време на брифинг. 

"ЦИК прие решението, с което одобри изборните книжа, които представляват протоколите на Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии. Постарали сме се протокола да бъде улеснен за попълване", каза тя. 

Матева уточни, че в секциите, в които ще има гласуване с хартиени и машинни бюлетини, СИК няма да сумират резултата от двата вида гласуване. 

Прокуратурата, МВР и ДАНС обсъдиха противодействието на изборни престъпления

"Ще се установи резултатът най-напред от хартиени бюлетини, ще се запише общият брой на намерените бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с вот " не подкрепям никого", след това разпределението по партии и коалиции и общия брой действителни гласове по партии и коалиции", подчерта тя и допълни, че по този начин трябва да се преброят и бюлетините от машини. 

По думите й общият резултата ще бъде сумиран в изчислителния пункт на Общинската избирателна комисия. 

"Надяваме се, че по този начин СИК няма да допуска толкова грешки, колкото бяха допуснати на 2-ри април", сподели Росица Матева. 

Тя обяви, че още не е ясно колко машини ще бъдат използвани на местния вот и подчерта, че към момента това не е на дневен ред. 

Предизборната кампания протича спокойно.

Децата да не се използват за политическа агитация, призовават от Агенцията за закрила на детето

Получени са само два сигнала за предизборни нарушения, които не са особено тежки, препратени са към съответните ОИК.

Оказва, се че малко повече от 30 хил. са кандидатите за общински съветници, около 1360 са кандидатите за кметове на община, около 400 са кандидатите за кметове на район.

Матева коментира, че начинът на изписване на регистрираните партии, коалиции и местни коалиции ще бъде еднакъв за цялата страна.