Росен Плевнелиев: Корупцията функционира като данък за обществени услуги
Росен Плевнелиев: Корупцията функционира като данък за обществени услуги / снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев застана зад антикорупционния закон. Той призова политическите сили да покажат, че борбата с корупцията е приоритет. Плевнелиев участва в антикорупционен форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Корупцията е болка на съвремието, виждаме я в глобален мащаб. Тя присъства в дневния ред като негатив на прогреса. Чувстваме силно негативен ефект, заради тежкото наследство от провалена приватизация, нежеланието на политическите партии за надпартийна администрация, посочи президентът.

Административната корупция е на критично високи нива

Има няколко сериозни проблема, над които политиците да се замислят. Един от тях е завладяването на държавата. Времето на правителството на Пламен Орешарски беше определено като период на най-висок период на корупцията, беше достигнато нивото на злоупотреба с власт. Протестите бяха здравословна реакция на обществото, но тя не може да реши проблемите сама по себе си, посочи държавният глава.

Нивото на корупция остава неестествено високо.

Парламентът дава втори шанс на антикорупционния закон

Корупцията функционира като данък за обществени услуги и е тревожно, че се възприема за нещо нормално. Най-тежката степен е установяването на частен контрол върху контролните и правоприлагащите органи, посочи Плевнелиев. Според него най-тежко е поразена енергетиката. Днес в България всеки трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от "Големия шлем", смята още държавният глава.

Белене е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на прозрачност, как държавата подкрепя гигантски проекти без оценка на икономически ефект, без договор, без нищо.

Усещането за корупция е най-силно, когато липсва усещане за справедливост и няма ефективна съдебна система, посочи Росен Плевнелиев.

Източник: БТА