Парламентът дава втори шанс на антикорупционния закон
Парламентът дава втори шанс на антикорупционния закон / Thinkstock/Getty Images

Парламентът дава втори шанс на антикорупционния закон, с който се предвижда създаването на нов единен орган и различна процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество. Той е подготвен от екип на вицепремиера Меглена Кунева. Миналата година сходен проект, станал популярен като „законът на Кунева", беше отхвърлен на първо четене в парламента.

Пореден час текат дебатите по закона на вицепремиера Меглена Кунева. Сред най-спорните текстове е приемането и разследването по анонимни сигнали. Кунева обясни, че ще се избегнат злоупотребите със сигнали. В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

„По темата за т. нар. анонимни или неподписани сигнали, аз съм наясно, че това е един от най-чувствителните въпроси. Ние сме предложили гаранции, предварителни проверки, решения, възможност за наказателна отговорност. Ще намерим решение, което да не позволява никаква злоупотреба, било по партийна, било по друга линия на целесъобразност", каза Кунева.

Очаквано сред най-големите критики по закона бяха именно по текстовете за анонимките и повдигането на разследване по всеки сигнал.

„Ако така оставим закона на първо четене, нарушено е основно правило в световното право - винаги обвиняващата страна показва. В момента обвиняваният трябва да доказва своята невинност. Това само по себе си е пълен абсурд. Това е правено само в Сталинова Русия и Хитлеристка Германия. Органът, който трябва да се грижи и да следи за тази корупция, е абсолютно безконтролен. Извинявайте, но това ми напомня за Светата инквизиция. Пак трябва да се доказваш, че си невинен. Аз съм потърпевш от тези неща. Като кмет имам 198 ревизии. Не е лошо да бъдат проверявани управляващи органи, но кой кмет на управляваща партия е проверяван 198 пъти", заяви депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

„Аз не подкрепям този законопроект и съм срещу корупцията. Не мога да подкрепя законопроект, който първо, създава един политически Франкенщайн. Събира четири мъртви агенции и прави една жива. Агенция БОРКОР, която нищо не е свършила, ние вместо да я закрием, пак говорим за това. Второ, тя въвежда статута на анонимните сигнали и аз съм потърпевш на това нещо. Имейл от трима души - Георги Кадиев еди какво си, разследване. Когато питах разследващите кой е подал сигнала, те ми казаха, че не могат да го открият, защото мейлът не е валиден", допълни независимият депутат Георги Кадиев.