Роми с незаконни къщи се жалват от България в ООН
Роми с незаконни къщи се жалват от България в ООН / Sofia Photo Agency

Съветът по правата на човека към Организацията на обединените нации е започнал проверка срещу България по жалба за дискриминация на роми от пловдивския квартал “Столипиново” и бургаския квартал “Меден рудник”. Това стана ясно, след като кметът на район “Източен” Иван Тотев бе извикан да дава обяснения в VІ-то РПУ като част от подготовката на страната ни за отговор на запитване от световната организация.

В жалбата се твърди, че на представители на ромската общност не е гарантирано правото на собственост, тъй като със свои разпореждания администрацията е забранила достъп до домовете на 15 ромски семейства от “Столипиново”. Сигналът в ООН е внесен официално от две организации “Център за правото на жилище” и „Асоциация за равни възможности”, но е провокиран от предприетите действия срещу собствениците на 15 незаконни строежа на ул. “Ландос”, показа проучване на Дарик радио.

В жалбата е цитирана датата 23 май. Тогава бяха спрени тока и водата на незаконните строежи, след като изтече предупредителния срок собствениците им да представят в районното кметство строителните книжа. „Не става дума за забрана на достъп до домове, а за обезопасяване на строителни площадки съгласно изискванията на Закона за устройство на територията”, обясни кметът на район „Източен” Иван Тотев. Всичките 15 преписки за незаконното надстрояване на нови 2-3 етажа на къщи са предадени на Районната дирекция за надзор и строителен контрол.

Жалбоподателите обаче са интерпретирали пред ООН това като “отказ на държавата България да гарантира на ромската общност сигурност за ползване на собствеността и ползване на юридическа защита срещу принудително изгонване”. Според сигнала причината ромската общност да живее в незаконни сгради се дължала на „устойчивия модел на расова дискриминация в страната”.

„Ако подобна манипулация мине, утре всеки, който отказва да спазва законите и е с различен етнически произход, може да тръгне да съди държавата”, коментираха от общинската администрация.