училище класна стая
училище класна стая / Thinkstock/Getty Images
Родители на бъдещи шестокласници с писмо до образователното министерство
98037
Родители на бъдещи шестокласници с писмо до образователното министерство
  • Родители на бъдещи шестокласници с писмо до образователното министерство
Ако се правят промени в изпитите след 7 клас, те трябва да се отнасят за бъдещите петокласници, които още със започването на 5-ти клас ще са наясно с тях и ще могат да се подготвят, а не да засягат децата, които наесен ще са в шести и в седми клас и са в заварено положение. Това се казва в писмо на майки на бъдещи шестокласници, изпратено до Министерството на образованието и науката и до Националния омбудсман. Не става дума за промени със задна дата, а когато говорим за промяна, тя е ориентирана към възможностите за проверка на знанията и уменията, придобити до края на етапа, заяви пред Дарик зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.
 
От МОН успокоиха седмокласниците: Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и клас

Недоволството на майките идва най-вече от идеята в изпита да влизат произведенията на български автори
, изучавани не само в седми, но и в пети и в шести клас.

Преди 2 седмици зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви в ефира на Дарик, че това няма да се отнася за седмокласниците догодина. „Материалът по литература за тези седмокласници ще бъдат от произведения, които се изучават само в седми клас, защото в крайна сметка, нека бъдем честни, правилно е когато се явяваш на един изпит, предварително да знаеш какви са условията”, каза тя.

Родители се обявиха срещу новия формат на националното оценяване след 7 клас

Сега обаче недоволството идва от майките на бъдещи шестокласници, които също ще бъдат засегнати от промените. Сред тях е Симона Маркова.
 
„Смятам, че когато се правят промени, не трябва да важат със задна дата, за завареното положение, а да важат за бъдещите петокласници, тоест за набор 2007, които започвайки в пети клас, още в началото на прогимназиалния етап ще знаят какви промени ще има и ще могат да се подготвят”, обясни тя.
 
Изпитите след 7 клас проверяват натрупаните знания и умения в края на етапа и когато говорим за промяна на формата, тя е ориентирана именно към това, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.
 
Все още няма решение кои произведения на български автори ще влизат в изпита на след седми клас на бъдещите шестокласници и петокласници. „Смятам, че и само с произведенията от седми клас могат да се проверят знанията и умения, които са за етапа, но точно дали ще бъдат само от седми клас за шестокласниците или ще има и няколко произведения от шести клас и кои ще бъдат, трябва време, работим точно по този въпрос”, каза Михайлова.
 
Симона Маркова не е съгласна и с идеята трансформиращият преразказ да се редува със сбит. При сбития преразказ имало повече субективизъм, твърди тя.
 
И юнската жега тревожи родителите на бъдещите седмокласници

На този етап трансформиращият преразказ ще остане
, защото колегията има резерви към сбития, обясни зам.-министър Михайлова.
 
„Ще остане трансформиращият преразказ с дидактическа задача. Колегията има резерви към сбития преразказ. Но трябват още няколко финални разговора с учителите”, каза тя.
 
Всички изисквания за Националното външно оценяване ще бъдат готови до началото на новата учебна година, но основните промени ще станат ясни до средата на юли, посочи още Таня Михайлова.