Резултатите на седмокласниците от малките матури се подобряват
Резултатите на седмокласниците от малките матури се подобряват / снимка: БГНЕС, архив
Резултатите на седмокласниците от малките матури се подобряват
72993
Резултатите на седмокласниците от малките матури се подобряват
  • Резултатите на седмокласниците от малките матури се подобряват

Общите резултати от националното външно оценяване при учениците от седми клас тази година са по-добри от предходни години. Това става ясно от анализ на Министерството на образованието представен днес във ведомството.

Според министъра на образованието Анелия Клисарова все повече деца участват и в допълнителния модул - този за кандидатстване в гимназиите.

Тя посочи, че с близо две точки са се вдигнали резултатите на децата по математика, а резултатите по останалите предмети са съизмерими с тези от предходни години. Много добър 4,627 е средният успех на Националното външно оценяване по български език и литература след седми клас за София-град. Това съобщават от Регионалият инспекторат по образованието. Средната оценка по математика е Добър 4,11. Със слаб успех по български са 427 и 1155 ученици по математика. Отличен по БЕЛ имат 4 ученици, а 56 са отличниците по математика.

Експертът от образователното ведомство Евгения Костадинова обяви, че на изпита по български език и литература са се явили 58 308 деца, а на този по математика - 58 026 малчугани.

Училищата гнезда в София вижте ТУК

Специалистът посочи, че по български език учениците се затрудняват да различат подчиненото подложно от подчиненото допълнително изречение, пунктуацията в сложното съставно изречение, а освен това се затрудняват и при различаване на вида на глаголната форма. Най-лесно им е било разпознаването на наклонение.

По отношение на математиката пък ги мъчи изразяването на число от дадено равенство, намирането на число от дадена негова част. Учениците харесват повече алгебрата от геометрията, а над половината от децата не са успели да приложат правилото за събиране на обикновени дроби.

Учениците, участвали в националното външно оценяване,могат в присъствието на родител да се запознаят с рецензиите върху конкурсните си работи по български език и литература и по математика на 5,6 и 9 юни. В София тестовете по български език и литература могат да се видят в 22 СОУ от 9:00 до 17:00 ч., а тези по математика - в 18 СОУ също от 9:00 до 17:00 ч. Учениците трябва да представят ученическа книжка, а родителят/настойникът - документ за самоличност (лична карта). Кандидат-гимназистите трябва да вземат служебни бележки за оценките си след 10 юни и да подадат заявление в т. нар. училище гнездо от 17 до 20 юни включително. Необходимо е да носят и удостоверението за завършен седми клас. Заявлението по образец се получава от училището гнездо.