Регистрират ваксина за превенция на рак на шийката на матката
Регистрират ваксина за превенция на рак на шийката на матката / netinfo

До края на годината в България ще бъде регистрирана ваксина за превенция на рак на шийката на матката. Това каза д-р Антоанета Ганчева, онколог-гинеколог в Националната специализирана болница за активно лечение по онкология в София по време на Втория национален онкологичен пациентски форум.

Ваксината се казва "Силгард" и е производство на фармацевтичната компания "Мерк шарп и дом". Ваксината е профилактична и целта й е предпазване на младите момичета и жени от заразяване с вируса на рак на шийката на матката, обясни д-р Ганчева. Ваксината е регистрирана в САЩ през юни т.г., а в Европа - на 20 септември. Цената й е близо 120 долара, но все още не се знае колко ще струва тя на българския пазар. Цената на ваксината все още не се реимбурсира в САЩ и Европа.

Вирусът на рака на маточната шийка е най-разпространеният в света. Все още няма 100-процентово лечение на този вирус, обясни д-р Ганчева. Вирусът на рака на шийката на матката е много устойчив и не се предава само по полов път. При мъжете вирусът не се развива като ракова локализация.

Ваксинирането трябва да се направи преди първия сексуален контакт на жената.

Лечението на една пациентка в трети или четвърти стадии на развитието на рака на шийката на матката струва 30-40 хиляди евро на година в България, каза д-р Ганчева. Първичната профилактика на рака на шийката на матката включва въздържане от сексуална активност, ограничаване на активното и пасивното тютюнопушене, ограничаване на дълготрайната употреба на контрацептивите - 15 години, и диетичен режим, богат на бета каротин, Витамин "С" и др., обясни д-р Ганчева.

По думите й най-добрият начин за предпазване от заразяване с вируса на рака на шийката на матката е профилактика, работещи скринингови програми.