/ БГНЕС
Заместник окръжнят прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров получиха от главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма".

Предаването на материалите се случи в Главната прокуратура на Северна Македония.

"Съпричастни сме с болката. Срещал съм се и в миналото, в работата си, с професионализма на колегите от Северна Македония в прокуратурата. В този случай имах възможност отново да се уверя в доброто взаимодействие, чудесната интензивна комуникация и денонощна работа от ранните часове на 23 ноември до настоящия момент. Това ни даде възможност чрез взаимодействие на прокуратурата в България и Северна Македония за много кратко време да достигнем до резултати, даващи възможност за бърза идентификация. Благодарни сме за усилията на главния прокурор на Северна Македония. Също така и на доброто съдействие на ръководителя на Специализираната прокуратура и професионалната работа на всички структури на МВР, транспортното министерство и здравното министерство, като всичко това даде възможност за кратко време да разполагаме с достатъчен обем доказателства. В името на човещината така ще спестим много време от бюрокрация и при спазване на закона ще дадем възможност да се върнат телата, за да бъдат погребани", каза на пресконференция Младен Петров, следовател от Национална следствена служба.

"Координацията между съдебните власти беше на изключително ниво. Смея да твърдя, че от деня и часа, когато стана тази катастрофа до настоящия момент, никой не е спирал да работи и ще продължим в същата активност. Надявам се в най-кратки срокове и след изготвянето на ДНК анализите телата на загиталите ще бъдат незабавно върнати. Двама съдебни медици от Северна Македония ще пристигнат в България. Надявам се в рамките на другата седмица съдебните медици да свършат своята работа и хората да могат да бъдат погребани", каза заместник окръжнят прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов.

"В момента не може да се назове една конкретна версия, като доказана, за случилото се", каза още Бисер Михайлов.

"Собственикът на фирмата "Беса Транс" е разпитан в ранните часове на 23 ноември. С него се работи интензивно на територията на Северна Македония", поясни още Михайлов.

"Компетентите служби са влезли в офисите на автопревозвача "Беса Транс" веднага след катастрофата, иззета е документация. Вчера в офисите влязоха и представители на застрахователните компании. Събираме данни и за отговорността на други лица и ако бъдат установени нарушения, ако има елементи на престъпление, всички ще отговарят прпед закона", заяви държавният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески на пресконференцията в Скопие.

"Когато бъдат извършени всички необходими експертизи, тогава ще имаме някакво заключение, както дали и доколко лошата маркировка е в някаква причинна връзка с даденото ПТП. Не мога да дам някакви срокове за края на работата. Това е сложна процедура с много жертви", поясни още Бисер Михайлов. 

"Работи и пожаро-техническа експертиза, която да се произнесе за причините за възникване на пожара. Отхвърлят се твърденията, че се е превозвал бензин. При направените проверки не са открити взривни вещества", каза още той.

На този етап предположение за тероризъм е изключено. 

"За да бъде изключен тероризъм или палеж са направени изследвания, които дават възможност да отхвърлим такива предположения. Работата продължава в много посоки въз основа на събраните материали, които ще бъдат изследвани. Взети са проби от всичко, което е намерено, за да изключим още отначало версия за тероризъм, но работата все още продължава", поясни Младен Петров от Национална следствена служба.