Разработват голям проект за Дома за деца без родителски грижи в Трън
Разработват голям проект за Дома за деца без родителски грижи в Трън / снимка: Sofia Photo Agency
Неправителствени организации и социалните служби към община Трън работят по голям проект за създаване на дневен център за деца с увреждания и деца за седмична грижа в Дома за деца, лишени от родителски грижи в града. Това съобщи в предаването „Денят” на Дарик радио Росица Букова – директор на фондация „Движение на българските майки.

„Домът в Трън не трябва да бъде закрит точно сега. Той трябваше да се закрит преди около година и половина – две, когато бяха пуснати указанията от Държавната агенция за закрила на детето, но сега вече не мисля, че трябва”, коментира Букова.

„Категорично смятам, че вината за трагедията в Трън не е на възпитателите в Дома. Тези хора са на ръба и те имат нужда от специализирана помощ. Това са хора, които дават всичко от себе си, за да се грижат за тези деца. Снощи един от преподавателите в дома е колабирал, днес директорката едва се държеше, другите двама възпитатели трудно удържаха децата, тъй като в момента е много тежко там” – така Букова описа ситуацията в Дома за деца, лишени от родителски грижи в град Трън след вчерашната трагедия.

Вчера 76-годишният Асен Илиев уби 15-годишно момиче от дома в Трън и рани други две деца от същия дом, след което се самоуби. Неофициалните версии за трагичния случай са ревност от страна на Илиев, който е имал връзка с непълнолетното момиче от дома.