Разработва се стратегия за развитие на горския сектор
Разработва се стратегия за развитие на горския сектор / netinfo
Стратегия за развитие на горския сектор разработват експерти от Националното управление по горите. Документът ще е готов до няколко седмици и трябва да определи приоритетите и финансирането на дейностите в сектора. Това обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по повод Седмицата на гората. Всяка година между 30 и 40 милиона лева допълнителни приходи се формират в горските стопанства, но средствата за инвестиции намаляват, отчете министърът.

Преди лятната ваканция на парламента се очаква да бъде приет новият Закон за горите. След оттеглянето на предишния законопроект в комисията по земеделие, министерството подготви нов документ, който в момента се съгласува с другите министерства. Основните промени са свързани със създаването на национална борса за търговия с дървесина, както и с нови механизми за финансиране на дейностите по управление и контрол на горските масиви.

С новия закон ще се дадат под аренда и 136 държавни ловни участъци. Страната ни е на девето място в Европа по залесяване, като 37% от територията й са гори, сочи отчетът на Националното управление по горите. Изнесеното количество дървесина през миналата година е около 500 хиляди кубически метра.

По повод отстранения от съда изпълнителен директор на фонд „Земеделие” Асен Друмев, срещу когото се води разследване за злоупотреби, Нихат Кабил обясни, че очаква до средата на месеца да бъдат отстранени пречките пред работата на фонда. Европейската комисия настоява за гаранции, че отстраняването на Друмев не е свързано със злоупотреби с европари. Такива злоупотреби няма, категоричен бе земеделският министър.

Той каза още, че като превантивна мярка Еврокомисията е спряла финансирането на вече одобрени проекти, като по неофициални данни става дума за 10 проекта на стойност около 2 милиона евро.