Разбиха канал за трафик на културни ценности
Разбиха канал за трафик на културни ценности / Пресцентър на МВР
При международна полицейска операция е разбит нелегален канал за трафик на културно-исторически ценности, действал на територията на България, Франция и Турция. Разследването е продължило с месеци, съобщават от МВР.
 
Задържани са 22 души и са иззети 5600 артефакта. Те са били изкопавани от иманяри главно у нас и в Турция. Сред ценностите има и такива с висока културно-историческа стойност.


Открадната маска на тракийски воин се върна у нас (СНИМКИ)

Разбиха канал за трафик на културни ценности
Пресцентър на МВР

Разследването започнало преди година и половина от служители на ГДБОП и се разширило на територията на Турция и Франция. В периода 4-12 май на територията на страната ни са били проведени три специализирани полицейски операции.  Общо у нас, Франция и Турция са претърсени 40 адреса, задържани са 22 души, иззети са над 5600 артефакта, сред които монети и предмети от епохата на античността и Средновековието, керамични и метални съдове, пръстени, обици и други. Действията са проведени общо в 11 града на територията на страната и 4 града в чужбина.
 

Разбиха канал за трафик на културни ценности
Пресцентър на МВР

US вестник включи акция на българската полиция в своя статия

По думите на експертите действията засягат две международни организирани престъпни групи, чиито членове са граждани на различни държави. В страната ни ГДБОП провежда допълнителен етап на операцията в 8 града и проверява 29 души.
 
Междувременно в България са били върнати 1000 антики, които са били задържани в чужбина при предишни операции. Те предстоят да бъдат предадени за съхранение в български музеи.