Полицията спасила от иманярските набези древна надгробна плоча
Полицията спасила от иманярските набези древна надгробна плоча / Снимка: Община Петрич
Иманяри опитали да пласират зад граница уникалната надгробна плоча с надпис на старогръцки език, открита миналата седмица в античния град Хераклея Синтика.

Действията им били осуетени от служители на сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“, които стигнали до няколко лица от петричкото село Рупите, които предлагали за продажба мраморната плоча с приблизителни размери 60/60/150 см.

Уникална находка в античния град Хераклея Синтика край Рупите

Точното местонахождение на археологическата културна ценност е установено на 4 април. Благодарение на бързата намеса на служителите на Главна дирекция "Национална полиция", находката е спасена.

Надгробният паметник е от края на втори век след Христа. Той е издигнат от брата на мъртвия, който е направил семейна гробница. Надписът гласи: „Убитият е Касандър”. Мъжът бил по бизнес дела в Пауталия /б.а.-Кюстендил/ и се връщал към Хераклея Синтика. Малко преди да пристигне в родния град е убит, след като е предаден от своя спътник. Най-вероятно целта е била да бъде ограбен. Брат му тръгнал да го търси, но открил само „тялото му да се валя в пръстта”, както пише на надписа на паметника.

„Такава криминална история няма известна до момента в региона. Това е уникална находка, няма друга такава в района на Средна Струма. Паметникът представлява масивен паралелепипед с украса и с надпис на старогръцки език в стихотворна фирма”, разказа за Дарик директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град Хераклея Синтика.