Уникална надгробна плоча откриха в Хераклея Синтика
Уникална надгробна плоча откриха в Хераклея Синтика / Община Петрич
Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1 200 кг. с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика, в местността Рупите. По думите на доц.д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ към БАН, монументът има уникална научна стойност.

Около четири месеца е продължил процесът по спасяването и опазването на този артефакт за поколенията. Уникален е и надписът върху каменната плоча, разказващ една „криминална история” в стихотворна форма, която форма е била изключителна рядкост тогава, по думите на преподавателят в катедра „Класически филологии” на СУ „Св. Климент Охридски” и епиграф Николай Шаранков.

Надписът представя цялата история около смъртта на човека погребан в този гроб. Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена.

Въз основа на стилистичните особености на надписа, специалистите предполагат, че надгробната плоча датира от II в. след Христа.

Всички факти досега са в подкрепа на огромното значение, което е имал в античността град Хераклея Синтика край Петрич. Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град, заяви директорът на Исторически музей в Петрич Сотир Иванов.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че намерената плоча говори в посока, че потенциалът на този античен град, като най-големият по долината на средна Струма е огромен и си заслужава да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация.

„Само със собствени средства Общината няма да успее. Античният град Хераклея Синтика заслужава да бъде обект от национално значение и ние работим в тази посока”, обобщи Димитър Бръчков.