Разбиха група, произвеждала и разпространявала фалшиви монети от 2 евро
Разбиха група, произвеждала и разпространявала фалшиви монети от 2 евро / снимка: DarikNews.bg, архив
Разбиха група, произвеждала и разпространявала фалшиви монети от 2 евро
54834
Разбиха група, произвеждала и разпространявала фалшиви монети от 2 евро
  • Разбиха група, произвеждала и разпространявала фалшиви монети от 2 евро

Разбиха група за производство и разпространение на фалшиви монети от две евро. Специализираната прокуратура повдигна обвинение срещу трима от участниците, които са били заловени в сряда на територията на страната при операция на ГДБОП, със съдействието на Европол.

Същия ден в Гърция заловен и шефът на групата Николай Вълканов. Фалшивите евро монетите са пласирани от България към южната ни съседка. У нас производството им е било прикрито с легална дейност за обработка и производство на метални изделия. Според събраните до момента доказателства групата, която се състои от шестима души е действала от началото на 2011 г. и се е занимавала и с разпространение на наркотици.

Незаконната печатница на монети от две евро се е помещавала в производствен цех в Пловдив, собственост на Вълканов. Като параван за „изсичането” на монетите е използван законния му бизнес за преработка и производство на метални изделия. В хода на разследването са били открити и исторически ценности, фалшиви документи за самоличност, както и наркотици обясни прокурор Емил Галипонов. „В Гърция се е отпечатвал самия знак две евро. Интересно е, че дейността постепенно се изнесе в Гърция”, уточни той.

От спецобвинението обясниха, че групата на пловдивския бизнесмен се е занимавала и с производство на фалшиви банкноти разпространение на различни видове наркотици. Според разследващите фалшивите евро монетите намирали широк пазар в южната ни съседка, тъй като на много места можело човек да се разплати с тях.