Райков се обяви за по-голямо ромско представителство в институциите
Райков се обяви за по-голямо ромско представителство в институциите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Райков се обяви за по-голямо ромско представителство в институциите
63195
Райков се обяви за по-голямо ромско представителство в институциите
  • Райков се обяви за по-голямо ромско представителство в институциите

Българските институции трябва да се самосезират при прояви на говор на омразата, а такива прояви има.

Това заяви премиерът Марин Райков при откриването на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси.

Заседанието се проведе на днешния Международен ден на ромите. В речта си Марин Райков подчерта значението на образованието за успешната интеграция на ромите у нас и припомни, че държавата се е ангажирала с конкретни социални мерки спрямо уязвимите социални групи.

Райков се обяви за поголямо ромско представителство в институциите
netinfo

Пред представители на десетки ромски организации премиерът заяви, че правителството не толерира прояви на расизъм и говор на омразата.

„Към него прибягват определени политици, някои от тях разбиват вратата на Министерски съвет, стремейки се да влязат. И ние няма да толелираме това поведение. Във всяка демократична държава принципите на свободата на словото, говоря за медиите, са неприкосновени и свещени. Но свободата на словото не може в никакъв случай да бъде алиби за говор на омразата", добави премиерът.

Той се обяви за по-голямо ромско представителство във всички институции, особено в МВР, което да гарантира сигурност в кварталите с ромско мнозинство.

Райков се обяви за поголямо ромско представителство в институциите
netinfo

„Особено съм чувствителен на това, което вчера чухме от представители на тази общност, а именно - твърдата решимост на някои от лидерите на ромската общност да се борят срещу едно от най-уродливите явления за всяка демокрация. А именно - купуването на гласове. Искрено казано, без значение е кой кого представлява и кой до каква степен може да се бори с това уродливо явление, или до каква степен желае наистина да го прави. За мен е много важно ние всички заедно да отправим един много ясен апел - хората не трябва да продават своите гласове. Вашият глас е заявка за бъдещето", каза още Райков.