/ БТА
Президентът Румен Радев удостои посланика на Република Аржентина в България Алфредо Нестор Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен. 

Държавното отличие е за заслугите на дипломата в развитието на двустранните отношения между България и Аржентина.

На церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на туризма Зарица Динкова.

БТА

„Днешната церемония е израз за нашата признателност за Вашите последователни усилия, всеотдайност и професионализъм, с които работите от първия ден на Вашия мандат като посланик, за задълбочаване на политическия диалог, развитие на нашите отношения във всички области от взаимен интерес, за укрепване на приятелството между нашите два народа“, каза президентът на посланика.

На Алфредо Нестор Атанасоф се падна не леката задача да ръководи посолството на Аржентина в период, наситен с глобални и регионални кризи, посочи Румен Радев. Въпреки тази обстановка, успяхте да активизирате нашите отношения и да задълбочите политическите връзки, каза държавният глава.

БТА

Няма как да не посочим и тържественото отбелязване, което организира Вашето посолство, на 90-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Аржентина, заяви Румен Радев. Президентът изрази признателност за активната целогодишна подкрепа на българските антарктически експедиции. Само след броени дни ще изпратим ще изпратим от тук – Гербовата зала, поредната полярна експедиция и отново ще разчитаме на Вашата подкрепа, каза президентът. По думите на президента в лицето на посланика България ще има един силен приятел.

БТА

Високо оценявам решението да бъда удостоен с ордена „Мадарски конник“ първа степен от президента на тази красива страна“, заяви посланик Алфредо Нестор Атанасоф. Това отличие е не само знак за приятелството между нашите страни, но и свидетелство за уважение към самия мен. Аржентина е първата страна от Латинска Америка, установила дипломатически отношения с България, каза още посланикът. За мен е двойно признание да бъда посланик на моята страна в родината на моя дядо и да съм част от най-голямата българска диаспора в Латинска Америка, заяви той. По думите му за Аржентина България е приятелска страна.

БТА

Николай Трифонов, БТА