/ / iStock/Getty Images
Румен Радев проведе телефонен разговор с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, в рамките на който бяха обсъдени теми от дневния ред на двустранните отношения и актуални въпроси от европейския дневен ред в светлината на предстоящата среща на Европейския съвет в Брюксел.
 
Ускоряване на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, укрепване на свързаността между двете държави чрез отварянето на новия граничен пункт „Рудозем-Ксанти“, както и други въпроси от общ интерес бяха във фокуса на разговора. Българският държавен глава и министър-председателят на Република Гърция потвърдиха готовността на двете държави да работят в тясно партньорство за укрепване на стабилността и сигурността в нашия регион.
 
Румен Радев изрази пред Кириакос Мицотакис позицията на България по отношение на процеса на разширяване на ЕС. Европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес и на България, и на региона, но изисква политическа воля за разрешаване на отворените въпроси в открит двустранен диалог между София и Скопие, а не чрез непрестанни усилия за постигане на външен натиск върху страната ни. Само така в ЕС няма да бъдат внесени нерешени проблеми, ще бъдат защитени европейските ценности и ще се открие пътят на югозападната ни съседка към пълноценната ѝ европейска интеграция, посочи още Румен Радев.