Президентът Румен Радев e на посещение в Гърция.   

Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Гърция бяха основната тема на  срещите на държавния глава с гръцкия му колега Екатерини Сакеларопулу и министър-председателят Кириакос Мицотакис. Беше отчетено доброто сътрудничество между двете страни в търговско-икономически план. От гръцка страна обаче повдигнаха и темата за  напрежението между Анкара и Атина.

Президентът Румен Радев определи отношенията между България и Гърция като пример, че на Балканите може да има мир и ползотворно сътрудничество.

„Днешните предизвикателства и пред Гърция, и пред България трябва да разглеждаме като предизвикателства пред целия Европейски съюз. И в това е същността на Европейския съюз – неговата солидарност”, посочи президентът Румен Радев.

Президентът на Гърция постави друга тема на дневен ред. Тази за острите отношения с Анкара. До нова ескалация на напрежението се стигна след решението на Турция отново да изпрати проучвателния кораб  в оспорваните води в Средиземно море.

„Европейският съвет със своята резолюция показа, че единствения път е да избегнем сблъсък и да изберем мир. Турция обаче настоява да продължи с предизвикателството си.6.05 Ес трябва да реши какво послание ще изпрати на Турция, това беше споменато в резолюцията. Единственият път за Турция е път на международното право и това ЕС трябва да го постигне”, посочи Сакеларопулу.

В Атина президентът Румен Радев ще изнесе и лекция пред Европейската организация на публичното право. Темата е универсални човешки ценности и върховенство на закона.