Радев Щайнмайер
Радев Щайнмайер / Президентство
Европейската перспектива на Република Северна Македония и сигурността в съседни на ЕС региони са обсъдили президентите Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер. Държавните глави на България и Германия са имали работна среща в Страсбург, съобщиха от президентството.

Заев пред Радев: Диалогът е ключов в отношенията между България и Северна Македония

Българският държавен глава изрази очакването на страната ни за активен двустранен диалог на високо равнище с Република Северна Македония, в който да бъдат разрешени спорните въпроси в двустранните отношения. Румен Радев посочи, че югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на българското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност.    
Обсъждат Македония и българите в чужбина на преговорите за бъдеща коалиция
 
Въпросът за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа готовност още през 2011 г., също бе поставен от президента Румен Радев по време на срещата.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че Европейският съюз следва да бъде много по-активен в търсенето на мирно и устойчиво решение на кризите в съседните региони, които са причина и за увеличения миграционен натиск към Европа.