/ БГНЕС
Произтичащите от войната в Украйна рискове пред нашия регион и милионите хора, търсещи спасение от конфликта са обсъдили в телефонен разговор президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда.

Нарастващият брой на бежанците от войната в Украйна изисква постоянен диалог и координиране на усилията на държавите от Източна Европа за справяне с миграционния натиск в региона, е общата позиция на двамата президенти.

Валери Рачев: На денонощие в България остават около 2000-2500 украински бежанци
 
Почти 2 милиона души вече са потърсили убежище в Полша от началото на военните действия, десетки хиляди други украински граждани са на територията на съседните страни. Затова държавите от Източна Европа очакват своевременна международна подкрепа за предприетите усилия за тяхното настаняване, осигуряване с храна и медикаменти, образование, посочват от "Дондуков" 2.

Украйна съобщи за 9 хуманитарни коридора, включително от обсадения Мариупол
 
Българският държавен глава отправи покана към своя полски колега да посети страната ни в близките дни за последващо задълбочаване на диалога на най-високо равнище, двустранното партньорство в области от взаимен интерес и сътрудничеството в сферата на отбраната.