Украйна
Украйна / / iStock/Getty Images
Девет маршрута за евакуация от различни украински градове, включително обсадения югоизточен град Мариупол, са договорени за четвъртък, съобщи украинското правителство, цитирано от CNN.

Коридорите целят да позволяват безопасно транспортиране на хуманитарна помощ в градовете и безопасно преминаване на жителите, които искат да напуснат.

През последните дни все по-голям брой частни превозни средства излязоха от Мариупол, въпреки че официален коридор не е изграден. Хуманитарен конвой, предназначен за града, е заседнал в Бердянск от дни.

Отговорният украински министър Рина Верещук каза, че са договорени коридори в района на Киев, включително от Бородянка до Житомир и от село Шевченкове до Бровари.

Верещук допълни, че правителството планира да достави хуманитарна помощ до градовете Хостомел и Буча, както и до селата Семиполки, Маркивци и Опанасив.

В сряда украинският президент Володимир Зеленски обяви, че коридорите за евакуация не работят, тъй като руските военни не спират да ги обстрелват, нарушавайки движението на жителите, опитващи се да избягат от Мариупол
CNN