Бомбоубежището под театъра е оцеляло при бомбардировката, хората излизат живи от там
Най-малко един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета удариха жилищна сграда в украинската столица Киев, съобщи украинската служба за спешна помощ, предаде Ройтерс.

16-етажната сграда е била ударена в 05:02 ч. местно време, се казва в съобщение. От сградата са били евакуирани 30 души, а избухналият пожар вече е потушен.

Кметството в Мариупол: Руска атака срещу градския театър, в който се крият хиляди цивилни

Междувременно стана ясно, че над 1000 души са потърсили убежище в сградата на театъра в обсадения украински град Мариупол, за който се смята, че е станал мишена на руска бомбардировка, съобщи кметът Вадим Бойченко, предаде ДПА.

Бойченко публикува информацията в Телеграм рано тази сутрин и нарече случилото се „поредна трагедия“.



Ураинският президент Володимир Зеленски каза във видеообръщение, че хората са били потърсили защита от обстрел в сградата, която вече е разрушена. Зеленски посочи, че все още няма данни за загинали.

Около 130 човека от укривалите се в бомбардирания театър в Мариупол са спасени, съобщи днес украински депутат, цитирана от ДПА.

"Добра новина, която очаквахме с нетърпение. Укритието под театъра в Мариупол е устояло. Около 130 човека вече са спасени", написа във "Фейсбук" Олга Стефанишина. Тя добавя, че "това е чудо" и описва как спасителните екипи разчистват отломките, за да извадят още оцелели.

Неправителствената организация „Хюман райтс уоч“ по-рано съобщи, че „стотици цивилни“ се укриват в театъра.

Киев и Москва си размениха обвинения за инцидента, като украинската страна заяви, че това е била умишлена руска бомбардировка, а Русия обвини за атаката украинския националистически полк Азов“.
 

Бомбоубежището на Драматичния театър е оцеляло при бомбардировките от руските сили на 16 март, а хората оцеляха. Това съобщи във Фейсбук украинският депутат Сергей Тарута, който е родом от Мариупол, съобщава Укринформ.

„След една ужасна нощ на несигурност, най-накрая добри новини от Мариупол сутринта на 22-ия ден от войната! Бомбоубежището оцеля. Отломките се раздигат, хората излизат живи!”, написа Тарута.

На този фон украинските въоръжение сили нанесоха наказателен удар по летището в град Херсон, което руските войски завзеха в началото на войната, съобщи късно украинският генерален щаб, цитиран от Асошиейтед прес. Генщабът каза, че руснаците се опитват да преместят оцелялата военна техника.

Украинските военни уточниха, че са нанесли удар по летището във вторник. Сателитни снимки, направени впоследствие от американската компания "Планет лабс" (Planet Labs PBC) и анализирани от АП, показват горящи хеликоптери и автомобили във военновъздушната база.

Русия превзе южният пристанищен град без бой в първите дни на войната. Контролът върху Херсон дава възможност на Русия да възстанови водоснабдяването в Крим, което Украйна прекъсна след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г.

Украинският генерален щаб твърди, че сухопътното настъпление на Русия срещу големите украински градове до голяма степен буксува.
БТА