С аплодисменти Конгресът на САЩ приветства изказването на украинския президент Володимир Зеленски към членовете на Камарата на представителите и Сената.

Той приветства Конгреса от името на "смелия украински народ, който в продължение на осем години се противопоставя на руската агресия".

"Столицата Киев е подложена на ракетни и въздушни удари от руските войски всеки ден. Но не се отказва, каза Зеленски. Той каза, че страната му е "в най-тежката война след Втората световна война. Онези, които дават най-добрите си синове и дъщери, за да спрат това пълномащабно руско нашествие. В момента се решава съдбата на нашата страна. Съдбата на нашия народ. Русия нападна не само нас, не само нашата земя, не само нашите градове, тя премина в брутална офанзива срещу нашите ценности, основни човешки ценности", през сълзи на очи каза той.

Компромисен вариант: Кремъл предложи Украйна да е неутрална държава, Киев отхвърли

"Всяка нощ в продължение на три седмици толкова много украински градове биват бомбардирани Русия превърна украинското небе в източник на смърт. Руските войски вече са изстреляли над 1000 ракети над Украйна, те използват дронове, за да ни убият. Това е един терор, който Европа не е изпитвала в продължение на 80 години. Ние искаме отговор от целия свят. Искаме да спасим хората", каза Зеленски

Зеленски повтори призивите си за създаване на зона, забранена за полети над Украйна.

От Конгреса заявиха, че в момента се опасяват от зона, забранена за полети, защото смятат, че това може да изправи САЩ директно срещу Русия в небето над Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски днес призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия, за да помогне на страната му да се пребори с руските въздушни удари в рамките на инвазията, която донесе смърт и разрушения и отприщи вълна от бежанци.

Имаме нужда от вас веднага, спомнете си Пърл харбър, спомнете си атаките на 11 септември, когато мислите за Украйна, заяви Зеленски.

Зеленски благодари на Байдън, че лично се е ангажирал "със защитата на демокрацията и свободата в целия свят". Той призова за нов пакет от санкции, докато не спре руската военна машина. Зеленски призова да бъдат санкционирани всички политици, които да на власт в Русия до последния чиновник. Всички американски фирми трябва да напуснат незабавно руския пазар, защото те са омърсени с нашата кръв. Всички американски пристанища трябва да бъдат затворени за руски кораби. Свободата е по-важна от печалбата, посочи Зеленски.

Като част от обръщението си към Конгреса на САЩ, украинският президент пусна видео, показващо бойни действия в страната му и атаки на руски сили. Видеото завърши с надпис "затворете небето над Украйна".
CNN