Църквата не трябва да използва езика на политиката, а езика на Исус, каза папа Франциск на руския православен патриарх Кирил по време на разговорите им за Украйна, съобщиха от Ватикана.

Главата на Католическата църква проведе видеоразговор с патриарх Кирил, ключов стълб в управленския апарат на президента Владимир Путин, в който заяви, че двамата трябва да бъдат "единни в усилията си да помогнат за мира" след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Папата за Украйна: В името на Господ Бог аз ви призовавам - спрете това клане

Руският патриарх Кирил обсъди конфликта в Украйна и с Кентърбърийския архиепископ.

Във вторник кметът на украинската столица Виталий Кличко призова папа Франциск да посети града въпреки войната, като заяви, че присъствието му е ключово за спасяването на човешки животи и постигането на мир, предаде Ройтерс.

Папата: Мирът в Украйна е върху съвестта на политиците

“Вярваме, че личното присъствие (на папата) в Киев е ключово за спасяването на животи и намирането на път към мира в нашия град, страната и другаде”, написа Кличко. Ако не е възможно лично посещение, кметът предлага провеждането на видеоконференция - на живо или на запис, в която да участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски. “Призоваваме Ви като духовен водач да покажете своето състрадание, да застанете редом с украинския народ, разпространявайки призива за мир”, се казва в писмото, чието съдържание беше потвърдено от говорителка на кмета.
БГНЕС