/ ThinkStock/Getty Images
Работници от фабриката за хартия в Костенец излизат на протест срещу започващото от понеделник масово съкращаване на над 80 процента от персонала заради повредените преди няколко месеца машини и спряната работа.
 
Идеята на протеста е да покаже, че производството може да бъде частично възстановено и не е нужно съкращаването на 150 души, обясни пред Дарик Петър Абрашев, председател на ресорната федерация към КНСБ. По думите му работодателят е провел нужната процедура за масово съкращаване, но не е уведомил по надлежния ред работниците, които не членуват в синдикат.
 
От другия синдикат - КТ "Подкрепа", обясниха, че нямат възражения по процедурата и са подписали споразумението с работодателя, което предвижда при възстановяване на работата във фабриката, с предимство да се наемат съкратените работници. От Агенцията по заетостта потвърдиха пред Дарик, че собствениците на фабриката са заявили съкращаването на 154 души в края на юли.
 
Протестът ще се проведе в понеделник сутрин пред административната сграда на предприятието, а това е и денят, в който ще бъде направена първата порция от масовото съкращение на тези над 150 души.
 
Фабриката за хартия в Костенец е на 115 години, но заради повреда на двете машини, тя не работи от началото на тази година. Работодателят е обявил процедура по престой, а в края на юли е открил процедура за масово съкращаване. От КНСБ твърдят, че има нарушение в процедурата, защото са уведомени единствено работниците, които членуват в синдикат.
 
Изпълнителният директор на фабриката заяви пред Дарик, че процедурата е спазена, и отказа да отговаря на други въпроси. Петър Абрашев от КНСБ твърди, че двете аварирали машини са застраховани и едната може да се възстанови, затова от федерацията настояват за среща между заинтересованите страни и обсъждане на този въпрос.
 
"Работодателят твърди, че иска възстановяване на фабриката, но тези твърдения не са подкрепени нито с финансови разчети, нито с разчети във времето, затова Ви казвам, че за мен формално бяха проведени преговорите, за да се спазва срокът, който се изисква от закона - 45 дни", каза Абрашев.
 
Преговорите са завършили със споразумение с работодателя, което по информация на Дарик е подписано и от двата синдиката. Петър Абрашев разясни част от съдържанието му.
 
"В най-добрата си част предвижда при пуск на фабриката приоритетно да бъдат поканени тези, които са работили до момента в нея", обясни той.
 
Според трудовото законодателство дори процедурата по уведомяване на работниците да се оспорва, масовото съкращение не може да бъде спряно, затова в интерес на работниците е да подпишат предизвестията си и да се регистрират на борсата в седемдневен срок от датата на прекратяване на договора.