Р. Петков: Оставките на Петров и Петров не са чистка
Р. Петков: Оставките на Петров и Петров не са чистка / снимка: Sofia Photo Agency
„Абсурдно е да се твърди, че в министерството са прикривани корупционни схеми, това може да го твърди нездрав разум или очевидно тенденционно настроен човек”, каза в Плевен бившият вътрешен министър Румен Петков по повод обвиненията на ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Петков изрази съжаление за оставките на временно отстранения от длъжност главен секретар на МВР Валентин Петров и на шефа на полицията Веселин Петров.

Относно обвиненията на ген. Атанасов, екс-вътрешният министър заяви, че в министерството политиката на нулева толерантност към корупцията е била факт и въпрос на дълбоко осъзната необходимост - както институционална, така и гледна точка на обществото и държавата. Двете подадени оставки в министерството Румен Петков коментира така: Не аз не мисля, че това е чистка, доколкото съм разговарял и с двамата, това е въпрос на тяхно решение. Двама доказани професионалисти с изключително сериозен и професионален авторитет и качества. За съжаление, те взеха това решение. Позволявам си този коментар, само защото ги познавам достатъчно добре и знам професионалната тежест, която имат.

"Искрено са надявам, че истината за осветяването на секретния сътрудник ще излезе, тя трябва да стане ясна, защото въпросът е принципен", каза още Румен Петков.

"Въпросът не е в името на човека, който е осветил, въпросът е в мотивацията на цялото мероприятие, аз мисля, че мотивацията за всеки средно интелигентен човек е ясна", коментира още той.

Относно декларацията си за отказ от депутатския имунитет, Румен Петков обяви, че в мига, в който постъпи искането, е готов да я подаде.