Р. Георгиев: В следствието са извършени сериозни реформи
Р. Георгиев: В следствието са извършени сериозни реформи / снимка: Sofia Photo Agency
В следствието са извършени сериозни реформи, това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио заместник-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев. Той призова за използването на НСлС в борбата с организираната престъпност. Георгиев посочи, че следователите могат да помогнат на дознателите в работата им по разследване на тежките престъпления.

Заместник-директорът на следствието заяви още, че е оптимист по отношение на промяна в позицията на Брюксел по възможността за по-големи ангажименти на следствието в борбата с престъпността. Той добави, че основните критики от страна на Брюксел в момента са по Глава 24, където се изразява неудовлетворение от противодействието на организираната престъпност.

Румен Георгиев каза още, че предложението за преминаването на следствието към прокуратурата противоречи на конституцията и допълни:

„По същество ние сме в момента извън играта. Много неправилно е зададена самата теза – да се разширят правомощията на следствието, това просто не е вярно. Ние вече не сме отговорни даже за разследването на геноцид и на шпионаж, а това се прехвърли в разследващата прокуратура. Имаме една установена структура, която с всичките си отрицателни страни все пак действаше прилично, да го кажем така най-меко, която стои без работа, и аз мисля, че и Брюксел, и София няма да търпят това дълго”.

Според решение на Конституционния съд от 2003 г., за да бъдат променени конституционно установените органи - следствието в т.ч., е необходимо Велико Народно събрание, поясни Румен Георгиев.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С РУМЕН ГЕОРГИЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК