Явор Гечев: Има доказателства за обвинение срещу Мирослав Найденов
Явор Гечев: Има доказателства за обвинение срещу Мирослав Найденов / снимка: БГНЕС

Събрани са достатъчно улики и доказателства за повдигане на обвинение срещу бившия министър Мирослав Найденов. Това каза председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев.

„Благодарим на главния прокурор, който в рамките на три дни разпореди пълна проверка. На 18 март зададохме редица въпроси, свързани с Министерството на земеделието и храните и лично за Мирослав Найденов. Стана ясно, че има образувано досъдебно производство в края на 2009 г. и, че за периода в който е на длъжност като главен прокурор Сотир Цацаров няма внесен сигнал до него от наблюдаващ прокурор по делото”, каза Гечев. „Надявам се Цацаров да провери дали има сигнал от наблюдаващия прокурор по същото дело към неговия предшественик Борис Велчев”, допълни още той.

Гечев подчерта, че става дума за определянето на победителите при обществените поръчки на Държавен фонд „Земеделие”. Гечев поясни, че за това има свидетелски показания, дадени от бившия зам.-шеф на фонда Светослав Симеонов. Той разказва как лично министър Мирослав Найденов и Светлана Боянова са упражнили върху него натиск за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства от фонда, допълва БГНЕС.

„Това се нарича злоупотреба с власт, злоупотреба с европейски фондове. Очевидно става дума за тежка корупция, която е въведена като стандарт в работата на министерството на земеделието. Била е практика в земеделското министерство и лично в работата на министъра да се обажда по телефона и в персонални разговори с Държавен фонд „Земеделие” да се определят фирми - победителки в уж независими конкурси”, отбеляза Явор Гечев.

Той раздаде на медиите документи, уличаващи Мирослав Найденов и заместничката му в министерството Светлана Боянова в намеса в спечелването на проекти от определени фирми. Прикриването на корупцията ще остане като ясен белег за управлението на кабинета Борисов, подчерта Гечев. Освен стандартизацията в храните, която ни доведе до картелизиране на пазара и повишаване на цените с 40% на всички храни, бившият министър Мирослав Найденов изглежда наложи и стандарт в корупционните схеми в Министерството на земеделието, добави той. Има три конкретни дела за това министерство в прокуратурата, които умишлено са спирани с протекцията на високопоставени партийни лидери и хора от прокуратурата, подчерта той. Питаме има ли сменени прокурори по това дело и каква е причината за това.