Янев изнася информация за далавери в митниците
Янев изнася информация за далавери в митниците / снимкa: Sofia Photo Agency

Скандал за грандиозни далавери в митниците прогнозира в предаването „Пропаганда” на Дарик Яне Янев от партията „Ред, законност и справедливост”. Янев посочи, че през следващата седмица ще изнесе данни и факти  които според него, ще покажат лицето на  човек от митниците на висок пост, който търгува и с влияние. Според депутатът данните са на  германските специални служби.

 

Яне Янев посочи още, че сигналите за тези далавери в митниците са получени в началото на ноември, но до момента нищо не е предприето. Според лидера на „Ред, законност и справедливост”, човекът от митниците изобличен от митническото разузнаване на Германия е в системата от около 10 години. „Христо Кулишев (бел. ред. директор на Агенция „Митници”) или е информиран и не смее да предприеме действия, или стои само камуфлажно”, каза още депутатът Янев.

 

Той беше категоричен: „Това, за което говоря, е доказано вече от чужди специални служби”. По думите му сигнала е пристигнал през месец ноември от митническото разузнаване на Германия. „Става въпрос за толкова ТИР-а на нашата митница, които са с незаконни пратки – китайска стока, а от един камион се печели между 50 000 – 60 000 евро. Всичко това е описано изключително надлежно от ОЛАФ. Офицер от немското разузнаване е изпратил специална докладна записка до нашите компетентни институции да предприемат бързи и незабавни действия. Ноември, декември, януари, февруари – четири месеца – през тези месеци са източени милиони”, каза още Янев в студиото на Дарик.

 

На въпрос откъде получава подобни информации Янев посочи: „Ние си извоювахме правото в обществото да имаме доверието на гражданите, в това число и работещи в системата на държавното и общинското управление, които идват при нас и знаят, че ще им запазим анонимността, знаят, че дори ако се наложи ще отидем в прокуратурата и те да са защитени свидетели”. Според него „Ред, законност и спаведливост” ще бъде една от първите три политически сили в България.