Вече е ясен кандидатът за министър председател на "Има такъв народ". В петък президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов.

Малко след това се появиха и първите политически реакции за номинацията на "Има такъв народ".

Пламен Николов е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“, Радев му връчи мандата за правителство

Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт. Това коментираха за от ГЕРБ.

БСП обявиха, че ще поканят Пламен Николов на разговор в парламентарната група. "Бихме искали да има такава среща, защото ние сме уточнили приоритетите и предстои да работим по формата на подкрепа на тези приоритети - дали ще бъде споразумение, дали ще бъде програма на правителството, но ние държим да проведем този разговор, за да може да имаме и някаква форма на подкрепа, която да е писмена", посочи заместник-председателят на БСП по публични политики Ирена Анастасова.

Кой е Пламен Николов - кандидатът за следващ министър-председтел на България

Очевидно напълно непознат за нас колега, симпатичен човек, това беше първият коментар пред медиите на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов във връзка с номинацията на Пламен Николов от "Има такъв народ" за премиер. Рано е за какъвто и да е коментар, може би е малко тъжно за страната цялата тази работа, добави той.

"Ние с интерес ще очакваме да видим и персоналния състав, и политиките, но и подходът, който ще има този кандидат-министерски съвет. Колективните органи на партията ще вземат решение едва след това", коментира депутатът от ДПС Халил Летифов пред бТВ.

Изявление на „Има такъв народ“ след връчването на мандата (ВИДЕО)

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще вземат крайно решение за кабинета, след като чуят имената на министрите. "Очаквам кандидатът за премиер да проведе конструктивен диалог, цивилизован разговор, в който да има взаимно уважение. След като имаме общи цели, ще намерим и общи решения". Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Коментар дойде и от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който обяви кога в е бил избран новият кандидат за премиер на политическата партия.

"Тъй като виждам, че се спекулира кога точно е избран кандидатът за министър-председател на “Има такъв народ”, т.е. бил е друг, а г-н Пламен Николов е избран в последния момент, аз ще ви кажа тайминга. Защото, както се досещате, имам информация от първо лице. Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици. Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки", написа Трифонов във Фейсбук.