Първанов: Ще подпиша закона за досиетата
Първанов: Ще подпиша закона за досиетата / netinfo

Да се удължи срокът на живот на блоковете трети и четвърти на АЕЦ „Козлодуй” очаква президентът Георги Първанов. В предаването „Годината” на Дарик Радио държавният глава каза, че ако ЕС мисли реално за бъдещето за енергийната сигурност не само на България, на Балканите като цяло, трябва да намери начин за удължаване срока на работа на 3 и 4 блок. АЕЦ Белене трябва да построена в ускорено темпо, за да остане България енергиен център на Балканите, каза още президентът Първанов и добави:

Аз очаквам, ако ЕС мисли реално за бъдещето, за енергийната сигурност не само на България, на Балканите като цяло, да се намери начин за удължаване срока на работа на 3 и 4 блок.

Въпросът за диверсификацията на енергийните източници е ключов за бъдещето на ЕС, за всяка една от страните, в това число и на България. За сега обаче оставаме на ниво декларация. За сега трябва да кажа съвсем откровено и в критичен план, че се създава впечатлението, че някои от европейските страни, при това водещи страни, решават този въпрос индивидуално. За себе си, а не като част от една обща стратегия.

България беше – и се надявам да остане – енергиен център на Балканите. Не може да запазим тази перспектива, без да решим бързо не само на книга, но и като реалност, въпросът със съдбата на АЕЦ „Белене”. Тя трябва да бъде построена в един ускорен порядък. Не можем да бъдем енергиен център, ако ние не осигурим предпоставките за една широка газопреносна мрежа на Балканите или пък за реализацията на тези крупни проекти, свързани с транзита на петрол – Бургас – Александруполис или някои други, които също стоят на масата, независимо от това, че за Бургас – Александруполис сякаш направихме една решаваща стъпка.

Президентът Първанов съобщи още, че вероятно ще подпише закона за досиетата, въпреки че продължава да смята, че този закон по-скоро прави услуга на доносниците. Той скрива тяхната вина в огромното море от данни, които ще излязат за много хора, които честно и почтено са си вършили работата, и които ще бъдат обявени като имена, като списъци. Все пак Георги Първанов отбеляза, че ще подпише закона за досиетата, защото има позиция близка до консенсус и договореност между парламентарните сили.

На въпрос дали очаква в папката, която е свързана с него, да има нещо ново, изненадващо и дали ще има новина около името му при използването на този закон Първанов отговори:

Не, защото тази папка е добре позната от десетина години на всички, които сега са в парламента, които са били във властта. Така че там никакви изненади не може да има. Аз се опитах да преразкажа нейното съдържание в публичните си прояви. Не искам да се връщам повече към този въпрос. Тук няма нищо лично в позицията, която изразявам.